Skip to content

Ekobrottsmyndigheten larmar:
"Barn fosterhemsplacerade hos kriminella med skattepengar"

Ur SVT Nyheter

Sara Persson från Ekobrottsmyndigheten varnar för att skattepengar används av kriminella nätverk för att profitera på fosterhemsplacerade barn. Hon efterlyser skärpta kontroller från kommunerna och understryker: “Vi har placerat barn i händerna på kriminella, och samhället måste reagera.” Många nya företag, som Andra chansen och Svea placeringsjour, skapades efter flyktingkrisen 2015 för att ta hand om ensamkommande barn. Persson påpekar att dessa företag ofta kunde kräva höga belopp på grund av otillräckliga kontroller. Trots Skatteverkets granskning av dessa bolag fortsatte Västerås att fakturera dem under 2017 och 2018. Peter Boudin, direktör för Västerås stads individ- och familjeförvaltning, medger bristerna och efterlyser bättre samarbete mellan myndigheter.

Ekobrottsmyndigheten: ”Vi har placerat barn i händerna på kriminella” | SVT Nyheter

 

Nyckelperson i Foxtrot inblandad i narkotikahärva och fosterhemsbedrägeri

Ur SVT Nyheter

En 35-årig Strängnäsbo, centralt placerad inom Rawa Majids kriminella nätverk, har kopplingar till omsorgsföretag som fakturerat kommuner stora summor för barn i fosterhem. Denne man, associerad med det krypterade namnet “Greven”, står åtalad för beslag av 800 kilo narkotika. Han har även varit aktiv i bolagen “Andra chansen” och “Svea placeringsjour”, vilka fakturerat kommuner 20 miljoner mellan 2016 och 2019 för fosterhemsplacerade barn. Ekobrottsmyndigheten undersöker nu misstankar om grova skattebrott kopplade till dessa företag. Medan “Andra chansen” gick i konkurs 2020, utfärdade 35-åringen ändå ett arbetsintyg för Majids flickvän i företagets namn. Alarmklockor ringer om kriminellas ökade närvaro inom hälso- och sjukvård.

Nyckelperson i Foxtrot i härva med familjehem | SVT Nyheter

 

SvD avslöjar brister i HVB-hem:
Barn i farozonen genom ekonomisk "guldrusch" i familjehemsbranschen

SvD granskar privata familjehemsföretag och avslöjar allvarliga brister där unga placeras av socialtjänsten, i syfte att skydda dem från kriminalitet, men riskerar att möta droger och våld istället. Efter flyktingvågen har det blivit en “guldrusch” för företag inom denna bransch, med en kraftig ökning av nyregistrerade företag. Många av dessa företag struntar i att noggrant kontrollera familjehemmen, vilket har lett till att barn placerats hos kriminella, skuldsatta och de som saknar omsorgsförmåga. Enligt SvD:s granskning visar det att detta i många fall kan liknas vid en form av barnhandel, där vinstintresset går före barnens bästa.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) uppmanar kommunerna att ta ett större ansvar och granska dessa privata familjehemsföretag. Barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér uttrycker stöd för införande av striktare krav för privata familjehemsföretag, medan IVO:s Christina Hemborg understryker att en kvalitetskontroll av branschen är nödvändig.

Framkomna brister innefattar att socialtjänsten bryter mot lagen genom att sakna adekvata handlingar om barnens situation och att barn placerats hos olämpliga familjer utan tillräckliga kontroller. Efter den omfattande vanvårdsutredningen 2011 lovade politiker att förbättra barns rättigheter och förhållanden, men problem kvarstår, med många barn i fara och i akut behov av samhällets stöd.

 

”Tydligt att många ställer upp bara för ekonomisk vinning” | SvD

 

HVB-hem under skarp kritik: Droger, våld och allvarliga missförhållanden

SVT Nyheter avslöjar allvarliga problem på HVB-hem (institutionsvård via socialtjänsten) där unga, placerade för att fly kriminalitet, stöter på droger, våld och missförhållanden. 177 HVB-hem har kritiserats av myndigheterna under de senaste två åren för bland annat våldsamma nedläggningar av ungdomar av personal, droganvändning och våldsamma bråk. På vissa av dessa hem upplevde ungdomar sådan otrygghet att vapen och gängkriminella identifierades av inspektörer. Ivo påpekar att bristande bedömningar av ungdomarnas lämplighet för placering kan leda till skadliga “smittoeffekter”, när unga med olika bakgrunder och problem blandas. Som fotnot nämner SVT att namnen Leo och Juan används som pseudonymer av säkerhetsskäl.

Droger, vapen och våld – kritik mot 177 HVB-hem som tar emot unga kriminella | SVT Nyheter

 

Ur Aftonbladet

Enligt Aftonbladet tog HVB-hemmet ut stora vinster

Hemmet där den 5-årige John Walter bodde blev allvarligt kritiserat. Trots att det HVB hem (Hem för vård och boende) hade debiterat upp till  22 000 kronor per dygn för ett enda barn klarade de inte av den tillsyn som en femåring kräver vilket ledde till att han drunknade. SVT:s granskning visar att vårdbolaget Platea gjort mångmiljonvinster. 

HVB-hem i Hagfors tog ut stora vinster (aftonbladet.se)

 

Från SVT

När John Walter bara fem år dog tog det hela 53 minuter innan polisen larmades av ansvariga på HVB-hemmet.  

Den granskning som Sveriges Radio gjort visar återigen allvarliga brister i hanteringen av kommunplacerade barn inom socialtjänstens “sociala barnavård”.  Polisen hittade tillslut att denna försvarslösa pojke drunknat i Ulvån. 
Femåringens död: Polisen larmades först efter 53 minuter | SVT Nyheter

Från tv4

Donia Hassan fick inte vård trots att hon var döende

Den familjehemsplacerade 15-åriga Donia Hassan dog efter hon varit långvarigt sjuk i lunginflammation. Hon var tillslut så dålig att hon “regredierat till 2-3 års ålder” och luktade “så illa att det knappt går att vistas i hennes rum”.  Donia en ung flicka, dog i sin säng i familjehemmet då hon inte fick vård i tid.

 Donia Hassan var dödssjuk – fick inte vård – tv4.se

 

Ur Aftonbladet

Den ansvariga kommunen i Norrköping dit Esmeralda tillhörde får skarp kritik av IVO (Inspektionen för vård och omsorg)

Enligt Aftonbladet hade socialtjänsten fått flera orosanmälningar efter att flickan “Lilla Hjärtat” flyttat hem till sina biologiska föräldrar.  Norrköpings kommuns utredde sin egen hantering av ärendet, men kom fram till  att inget fel har begåtts. De ansvariga anmälde därför inte sig själva genom en lex Sarah-anmälan, vilket är det som krävs vid allvarliga missförhållanden enligt svensk lag.

Inspektionen för vård och omsorg, inledde dock på eget initiativ en granskning av fallet efter det uppmärksammats av media. Generaldirektören på IVO Sofia Wallström presenterar den svidande kritiken efter granskningen ”ett kapitalt misslyckande från samhällets sida”.”

Norrköpings kommun får skarp kritik efter ”Lilla hjärtats” död (aftonbladet.se)

Ur JP INFONET

Allvarliga brister i Norrköpings kommuns hantering av “Lilla Hjärtat” 

Kommunen gjorde många allvarliga fel i hanteringen som rörde den treåriga flickan Esmeralda som tragiskt dog. “Lilla Hjärtat” fick inte det skydd och stöd hon behövde. Vilket konstateras Inspektionen för vård och omsorg (IVO) vilka vitesförelägger kommunen. 

Allvarliga brister i hanteringen av ärendet kring Lilla Hjärtat (jpinfonet.se)



Våld och övergrepp

Från Sveriges Radio

Trots att socialtjänsten vetat om allvarliga problem på de kritiserade HVB-hemmen. Har kommunen tillåtit att minst 150 barn fortsatt få fara illa. 

  • SVT Rapport i samarbete med Uppdrag Granskning avslöjade att minst 150 barn har farit illa under tre års tid – även om socialtjänsten vetat om problemen. 
  • Det konstaterades att barn utsatts för psykisk- och fysisk misshandel samt sexuella övergrepp.

Minst 150 barn har farit illa trots att socialtjänsten vetat om problemen – P1-morgon | Sveriges Radio



Stora brister på HVB
(Hem för vård och boende)

Från SVT

I en granskning av Sveriges Television uppger reportern  ”Det finns oseriösa aktörer”

Granskningen visar att HVB-hemmen inte kontrolleras. SVT påvisar att det finns så stora brister vilket skadar barn allvarligt vilka återkommer år efter år.

Socialminister Lena Hallengren uttalade sig efter SVT:s granskning att Ivo bör upprätta ett kvalitetsregister som kommunerna bör ha tillgång till innan de placerar barn i dessa olämpliga miljöer.  

Reportern om HVB-granskningen: ”Det finns oseriösa aktörer” | SVT Nyheter

Från SVT

Även den tillsynsmyndighet som är tillsatt att kontrollera HVB- hem missar brister på två tidigare kritiserade boenden. 

SVT har uppvisat hur Ivos kontroll av HVB-hemmen allvarligt brister. Bland annat har Ivo missat att två av hemmen under flera år kritiserats för att barnen blir utsatta för otrygghet, våld och övergrepp samt andra missförhållanden.”

Ivo missade brister på två kritiserade HVB-hem | SVT Nyheter

Från SVT

SVT har listat 13 hem där barn upprepat blir utsatta för våld, otrygghet eller kränkningar

Placerade barn är utan tillsyn, startar bränder, sväljer glasbitar och utsätts för övergrepp. Personal på hemmen skriker och drar ungdomar i håret. Sveriges Television granskade dessa 13 hem som år efter år fått kritik från Ivo för allvarliga missförhållanden som drabbat barnen.

SVT började med att granska  50 hem som fått värst kritik från Inspektionen för vård och omsorg under 2019. Kritiken handlade om våld, kränkningar, otrygghet eller frihetsbegränsningar. Av dessa 50 hade tretton av de kritiserade hemmen haft liknande problem i flera år. 

Av dessa 50 har nu tre hem  stängts av Ivo vilka är listade nedan.

LISTA: 13 hem med upprepat våld, otrygghet eller kränkningar | SVT Nyheter



Skakvåld?

Från SVT

Föräldrar misstänktes felaktigt för att misshandlat sitt spädbarn med den omdiskuterade diagnosen skakvåld. 

De ansvariga läkarna trodde att Jennifer och Simon hade utsatt sin nio månader gamla son för skakvåld. Föräldrarna fängslades och deras niomånaders bebis tvångsomhändertogs enligt LVU (lagen om vård av unga) 

De misstänktes ha misshandlat sitt spädbarn – baserat på omdiskuterade diagnosen för skakvåld | SVT Nyheter

Visselblåsare får sparken

Från Expressen

Enhetschefen och juristen Yasra Delpisheh på socialtjänsten i Borås larmar om missförhållanden och får sparken.

Hösten 2019 larmades det om 17 fall där socialtjänsten i Båstad fattat felaktiga placeringsbeslut om barn som for allvarligt illa. När enhetschefen och juristen Yasra uppmärksammade det till ansvariga politiker i nämnden fick hon sparken.

Bild visar hur Yasra straffats för larm om barn som far illa (expressen.se)