IVO
Inspektionen för vård och omsorg
Regeringen gav i uppdrag till IVO att göra en fördjupad analys av tillsynsbeslut som rör den sociala barn- och ungdomsvården. Sedan granskningen inletts har IVO funnit omfattande brister. AV 819 tillsynsbeslut från 2017 – 2018 har inspektionen för vård och omsorg, Ivo funnit brister i 67 procent av ärendena.
“- Vi ser framför allt brister i kvalitet, barns delaktighet, dokumentation och för långa handläggningstider. Det innebär att det finns risk att barn som far illa inte får det stöd och den hjälp som de har rätt till, säger Annelie Andersson, inspektör på IVO som arbetat med regeringsuppdraget.”
Granskningen visar dessutom att dessa brister har funnits under flera år och att kommunerna inte lyckas komma till rätta med dem och bibehålla god kvalitet över tid.
Omfattande brister i kommunernas handläggning av ärenden som rör barn och unga | IVO.se
Riksrevisionen
OM GRANSKNINGEN
Riksrevisionen har utrett Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som bildades den 1 juni 2013. IVO:s uppdrag som myndighet var att komma tillrätta med en rad problem som fanns när Socialstyrelsen hade ansvar för tillsynen.
IVO har enligt Riksrevisionen endast i liten omfattning genomfört riskanalyser och därmed sitt uppdrag.
Inspektionen för vård och omsorg – en tillsynsverksamhet med förhinder | Riksrevisionen
Jämställdhetsmyndigheten
OM GRANSKNINGEN
Vid tvister om barns vårdnad, boende eller umgänge förekommer det i en majoritet av fallen uppgifter om våld eller andra övergrepp. Enligt jämställdhetsmyndigheten som granskat 814 tingsrättsdomar visar det sig att det framkommit uppgifter om våld i 64 procent som dessvärre inte beaktats tillräckligt av domstolarna. Detta kan och har lett till tragiska dödsfall.
“Domstolarna behöver förbättra sitt arbete” | Jämställdhetsmyndigheten (jamstalldhetsmyndigheten.se)
Forskning skadorna på barn från Socialstyrelsen
Nedan följer svar på frågor till socialstyrelsens juristavdelning gällande statistik hur skadligt barn far enligt forskning av placeringar på institutioner och i fosterhem (familje- och jourhem)
”Hej
Jag söker statistik.
1. Hur lång tid är generellt barn placerade både enligt SoL och LVU?
Gruppen är heterogen vad gäller tid och ålder vid placering, se figur 3 sidan 18 i avhandlingen
2. Hur ser skolresultaten ut för dessa barn i jämförelse med barn som inte placeras?
De är betydligt sämre, se sidan 27-30 i avhandlingen
3. Hur stor del av placerade barn blir kriminella?
Beror på hur man mäter, se exempelvis studie 1 i avhandlingen eller sidan 246 i länken nedan som går till Social rapport 2010.
4. Hur stor del av de placerade barnen får problem med missbruk?
Beror på hur man mäter, se exempelvis studie 1 i avhandlingen eller sidan 246 i länken nedan som går till Social rapport 2010.
5. Hur stor del av de placerade barnen får psykiska problem?
Beror på hur man mäter, se exempelvis studie 1 i avhandlingen eller sidan 246 i länken nedan som går till Social rapport 2010.”
Vinnerljung Andreassen 2015 Forskning i korthet – Barn och unga i samhallets vard